AntiPest Skadedyrkontroll

Forebygger og bekjemper skadedyr

Hver høst gjør mus og rotter store materielle skader i hus og hytte. Her er noe du kan gjøre for å holde skadedyrene unna.

Hver høst gjør mus og rotter store materielle skader i hus og hytte. Her er noe du kan gjøre for å holde skadedyrene unna.

Hver høst øker henvendelsene om rotter og mus betraktelig. Dette skjer i hele landet. De søker inn for skjul og ly mot vær og vind.
Har du hatt mus eller rotte i vegger tidligere? Da har smågnagere tilgang til veggen. Har du ikke gjort tiltak tidligere, bør du gjøre det nå. Også bilen i garasjen er utsatt. Høsten er nemlig høysesong for skader fra mus og rotter, sier skadedyrbekjemper Øyvind Selnes i AntiPest Skadedyrkontroll.   

Forsikringsselskapene registrerer skader etter rotter og mus for et titalls millioner kroner hvert år. Med noen enkle tiltak kan du slippe kostbare skader. 

Tette sprekker og åpninger

Tett igjen sprekker

Mus kan komme seg inn en sprekk eller åpning på seks millimeter. Det er ikke mye mer enn et nøkkelhull. Har du eldre ytterkledning som har krummet seg litt i tørt sommervær over noen år kan det være nok åpning for musa å komme inn. En rotte trenger 12 millimeter. Alle sprekker som er større enn dette må tettes. De gnager på alt fra tre, vannrør, ledinger, tekstiler ol.

Den vanligste årsaken til at mus kommer seg inn er at det mangler musesikring, tett etterfulgt av dårlig musesikring. Utsatte punkter er overgang mellom grunnmur og vegg, rør og kabelgjennomføring i stubbloft og krypkjeller, gamle ventiler og selvfølgelig dør og vindu som står åpne..

Ny bolig?

Slurv med montering av musesikring i nyere boliger.

Autorisert skadedyrbekjemper Øyvind Selnes hos AntiPest Skadedyrkontroll sier at det ikke er uvanlig at nyere boliger også har stor svikt i musesikringen. Selnes utfører stadig oftere inspeksjon i forkant av ettårsbefaringen slik at huseier kan ta opp feil på selve befaringen med byggherren. Det hender at vi er på befaring etter at byggherren har utbedret feil og mangler i musesikring. Det er ikke alltid det er godt nok utført. Har du en ny bolig med svikt i musesikringen som ikke blir oppdaget, vil mus ha tilgang til vegger og tak i mange mange år fremover Det er derfor viktig å utbedre manglene så tidlig, sier Selnes.

Matavfall og søppel

Kast i søppla

Mus og rotter blir tiltrukket av mat og søppel. Også emballasje inneholder matrester som gnagere vil prøve å få tak i.

Et godt tips er derfor å unngå matavfall og søppel i nærheten av huset eller hytta. Plasser avfallet vekk fra husveggene og aller helst i lukket beholder. Det vil gjøre at mus i større grad holder seg borte fra boligen. 

Konkrete tips til forebygging mot rotter og mus

  • Hold det ryddig utendørs. Ikke sett søppel ute, men kast det i en lukket avfallsbeholder
  • Gjør en inspeksjonsrunde rundt huset. Se etter sprekker og åpninger. tett igjen der hvor rotter og mus kan komme inn.
  • Bruk metoder og utstyr som som gnagere ikke kan komme gjennom. F.eks. netting i metall. Fugeskum og netting i plast anbefales ikke
  • Vegetasjon langs husveggene anbefales ikke. Det gir skjul og ly for rotter og mus.
  • Ventiler til krypkjeller bør ha metallnetting. Nettingen i gamle ventiler ruster og bør byttes når nettingen er rustet bort. 
  • Småfugler er koselig å ha rundt huset. Mange legger ut solsikkefrø og meisboller om vinteren. Hus at dette er mat til flere enn bare fuglene. Rotter og mus lever godt på fuglemat.

Fritidsbolig er særlig utsatt da de ofte står ubrukte over lengre tid. Det gjør at aktivitet av mus kan foregå over lengre tid uten at det oppdages og skader utvikler seg uten utbedring.

AntiPest Skadedyrkontroll. 15.9.23

Kontakt

Øyvind Selnes
Autorisert skadedyrbekjemper. AntiPest Skadedyrkontroll

Tlf: 990 46 221
selnes@antipest.no

Legg igjen en kommentar

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 15. september 2023 av i Gnagere, Mus, Rotter, Skadedyr med stikkord , , , .